54

Espacios Políticos, Año X, número 17, agosto de 2018, pp. 53-72

Potenciales impactos del cambio climático en la SAN y cómo enfrentarlos integralmente

Abstract

Climate Change is one of the 

greatest challenges facing the 

global community. Considerable 

efforts have been made through 

the world to understand from a 

scientific perspective the potential 

consequences of this problem, 

particularly for developing countries. 

According to the Intergovernmental 

Panel on Climate Change (IPCC), 

Guatemala is within the ten most 

affected countries by extreme 

weather events and consequently 

food production is mainly at risk. In 

addition, the country also ranks first 

with chronic malnutrition in children 

under five, further worsening in rural 

areas where more food is produced, 

paradoxically. Forest management 

contributes according the Food and 

Agricultural Organization of the United 

Nations, directly to food security and 

nutrition through the food supply and 

the availability of natural resources 

such as water. Some governments of 

Guatemala have directed their efforts 

toward immediate factors of Chronic 

Malnutrition and the structural causes 

have not been addressed. This article 

explores the relation between Climate 

Change and Food Security impacts in 

Guatemala; therefore holistic analysis 

framework becomes necessary 

considering the fact of a complex and 

multidimensional problem.

Keywords: IPCC, food security 

and nutrition, climate change, 

natural resources, forest.

Introducción

Para algunas regiones, las 

principales causas de muerte están 
relacionadas en la actualidad, con 
la falta de acceso a agua potable. 
Existe precariedad en los sistemas de 
salud y limitantes para el acceso a los 
alimentos. Los indicadores de pobreza 
muestran el escaso desarrollo de las 
familias rurales y la falta de una ruta 
clara para mejorar las condiciones 
de vida de dicha población. Así 
funciona Guatemala, ante un modelo 
de desarrollo que excluye y basa 
su crecimiento económico en la 
extracción desmedida de recursos 
naturales. La desnutrición crónica se 
arrastra por décadas; a ello se añade 
la vulnerabilidad del país, ante otros 
fenómenos externos sobre los que no 
se tiene control alguno.

El proceso de cambio climático se 

suma a la ecuación de precariedad 
del país y sus impactos se relacionan, 
principalmente, con la producción 
de alimentos, en cuanto a seguridad 
alimentaria y nutricional (SAN) se 
refiere. Esta situación se agravará en 
las zonas rurales, pues se considera 
que empeorarán las condiciones de 
vida de los agricultores y de quienes 
viven de los bosques.

En este documento se identifican 

algunas acciones que, de forma 
articulada, permitan enfrentar los 
impactos potenciales del cambio 
climático en la seguridad alimentaria